Universal Analytics vil slutte å samle inn data

Universal Analytics vil slutte å samle inn data fra 1. juli, 2023 og vi har derfor laget en guide som hjelper deg å migrere til Google Analytics 4 eller et alternativ analyseverktøy

Opprett Google Analytics konto

1. Logg på med Google-kontoen til din organisasjon

Gå til Google Analytics og logg på din eksisterende Google-konto eller opprett gratis konto.

Bruk gjerne en e-postadresse satt opp for din organisasjon som [email protected], ikke din private e-postadresse. Din Google-konto kan også brukes til andre Google-tjenester som Ads, Min bedrift, Youtube og Kunnskapspanelet slik at du samler alt under en og samme konto som flere i selskapet har tilgang til.

2. Opprett ny Google Analytics-konto

Du er nå logget på og kan trykke på Registerer deg-knappen. Under Ny konto er det viktig å fylle inn følgende informasjon:

 1. Kontonavn er navnet på din organisasjon. Ønsker du på sikt flere nettsteder eller en app vil disse falle inn under din konto.
 2. Navn på nettstedet bør ha et gjenkjennelig navn som nettstedsnavn.no.
 3. Nettstedsadresse - det er viktig at du endrer fra HTTP til HTTPS om siden benytter et SSL sikkerhetssertifikat. Netlife leverer SSL-sertifikat på alle nye nettsteder. Husk også å spesifisere www. om dette benyttes i adressen.

Når du har godtatt vilkårene fra Google Analytics er kontoen satt opp.

Om dere har driftsavtale hos Netlife kan du sende oss invitasjon til din konto, så hjelper vi deg videre med alle stegene beskrevet nedenfor og enda flere smarte innstillinger. For å invitere oss:

Gå til ⚙️Administrator og Administrering av områdebrukere under Område.Trykk på det blå pluss-tegnet ➕ og Legg til brukere oppe til høyre i skjermbildet. E-postadressen er [email protected] og huk av for Endre tillatelse under Tillatelser.

Lage ny konto i Google analytics

3. Implementer sporingskoden på nettstedet

Det finnes to måter å implementere Global Nettstedstag. Vi anbefaler å benytte alternativ B (under) da det er enklere å administrere sporing for flere verktøy som Hotjar, Google Ads, Optimize og andre lignende verktøy.

A. kopiér koden du finner under Område og Sporingsinfo. Implementér den i <head> taggen i nettstedets kildekode.

B. kopiér Sporings-ID og implementér den gjennom Google Tag Manager. Endringer på område for mer data i rapportene.

Områdeinnstillinger i Google Analytics

Din konto skal nå motta data fra nettstedet. For bedre datakvalitet anbefaler vi også at du aktiverer følgende under Områdeinnstillinger:

 1. Aktiver rapporten om demografisk informasjon og interesser som gir tilgang til rapporter om demografisk informasjon og interesser for besøkende på nettstedet.
 2. Bruk forbedret link-attribusjon som gir deg muligheten for å se hvilke linker som er klikket på når du besøker eget nettsted.
 3. Justér Search Console som gir tilgang på rapporter om søkeord og sidenes prestasjon i Googles søkeresultat. Du vil få et spørsmål om å koble sammen Google Search Console. Dette krever verifisering som kan gjøres av administrator i Google Analytics eller Google Tag Manager og fordrer at du har implementert sporingskoden i steg 3.
 4. Aktivér "Brukere"-beregningen i rapportering som gir deg informasjon om brukerne i rapporteringene.
 5. Det finnes også et felt under Produkttilknytning for Tilknytning til Google Ads og AdSense hvor du kan lenke sammen dine annonsekontoer for å aktivere rapporter under Brukeranskaffelse.

4. Opprett flere rapporteringsvisninger for bedre kontroll

Endringer i innstillingene under rapporteringsvisningene kan føre til at du mister verdifull data. Det er derfor viktig at du oppretter flere visninger slik at du kan eksperimentere og teste før de publiseres, uten å miste all data. Vi anbefaler derfor å opprette tre ulike visninger:

Den første visningen er allerede opprettet og heter Alle nettstedsdata. Denne visningen bør du beholde som en back-up.

Gå til Innstillinger for datautvalg under Rapporteringsvisning.

 1. Endre Navn på datautvalg til X - Alle nettstedsdata (IKKE RØR) så gir du andre Analytics en klar beskjed om å ikke bruke denne Rapporteringsvisningen.
 2. Endre Valuta vist som til norske kroner.
 3. Velg Kopier datautvalget-knappen øverst til høyre og kall det nye datautvalget 1 - Alle nettsteddata - filtrert

Denne nye visningen vil være den gjeldende hvor vi alltid ser korrekte rapporter. Vi skal også gjøre noen endringer under Innstillinger for datautvalg som gir oss bedre data.

 1. Under Utelat parametere for nettadressesøk legger vi inn følgende fbclid. Dette filtrer bort url-parametre som sendes av Facebook og vi slipper at samme side telles flere ganger.
 2. Vi ønsker også å aktivere Sporing av nettstedsøk slik at vi får rapporter på søketermer og søkesider under her må det legges inn riktig rapportvisning
Nettstedsdata i Google analytics

En utfordring i rapporteringer er å skille bruk fra interne i din organisasjon fra de faktiske brukere som vi ønsker innsikt fra. Dette løser vi ved å filtrere ut interne brukere fra visningen.

 1. Under Søkeparameter skal vi legge inn et parameter. For å finne dette parameteret gjør du et søk på nettsiden din, og kopierer ordet som står mellom ? og = i url-en. Eks: https://nettstedsnavn.no/?search=detteerentest
 2. Vi huker også av for Fjern søkeparametre fra nettadresser slik at ikke search kommer med i url-en i rapporteringvisningen.
Rapporteringsvisning Google analytics
 1. Under Filtre trykker du den røde +Legg til filter-knappen og setter følgende innstillinger
 2. Filternavn bør få navn etter firmanavn og lokasjon slik at det er lettere å vedlikeholde om en av avdelingene skulle bytte nettleverandør. Eks: Ekskluder trafikk - Netlife Oslo
 3. Velg så Ekskluder i nedtrekksmenyen og trafikk fra IP-adresse og som er lik
 4. Under IP-adresse legger du inn den offentlige IP-adressen. Du kan gjøre et Google-søk My ip address for å finne IP-adressen.
 5. Repetér øvelsen for hvert av selskapets lokasjon.
Ekskluder trafikk Google analytics

Opprett et testområde hvor du kan eksperimentere, uten å påvirke datakvaliteten.

 1. Klikk Kopier datautvalget under Innstillinger for datautvalg på rapporteringsvisningen 01 - Alle data - filtrert og kall den nye visningen 02 - Alle data - TEST
 2. Denne nye visningen brukes for å teste oppsett av filtre, mål eller egendefinerte segmenter og lignende slik at de fungerer som ønsket før de implementeres i hovedvisningen 01 - Alle data - filtrert.

Det siste steget i denne veiledningen er å gå tilbake til Områdeinnstillinger og velge 01 - Alle data-filteret som Standard datautvalg.

Gratulerer. Du har nå satt opp en standard Google Analytics-konto slik at du får nyttig innsikt i rapporter og kan begynne jobben med å forbedre ditt nettsted med datadrevne beslutninger.

Ønsker du hjelp med oppsett av Google Analytics eller er nysgjerrig på hvilken effekt vi kan bidra med på ditt nettsted?

Har du fått med deg disse?