Skjermdump av nettsiden til Folio

Folio er en norsk fintech-startup som lager tjenester som radikalt forenkler økonomi og regnskap for små og mellomstore bedrifter.

De kom til oss mens de fortsatt var i en tidlig fase av sin tjenesteutvikling. Men selv om tjenesten var langt fra ferdig, ønsket de likevel å finne ut om deres prognose for kundevekst var realistisk.

Kunne de få 10 nye kunder i uken til en kostnad under 300 kroner per kunde?

Fake door-test

For å få innsikt i dette satte vi opp en «fake door-test».

Fake door-testing er en metode for å validere en tjeneste, produkt eller funksjon før den er laget. Se hvordan du kan sette opp en slik test selv i dette blogginnlegget.

Uten å vite det blir brukeren eksponert for et valg som ikke eksisterer, og du kan måle interessen. Når brukeren kommer langt nok i prosessen, får hen beskjed om at tjenesten ikke finnes enda, og gjerne en mulighet for å få beskjed når tjenester er klar.

For å gjennomføre testen lagde vi åtte annonser med ulike verdiforslag som ble distribuert til ulike målgrupper på Facebook.

Facebook-annonser i fake door test
Facebook-annonser i fake door test

Brukerne som klikket på annonsene havnet på en landingsside som presenterte tjenesten som reell, og vi målte hvor mange brukere som beveget seg helt til betalingssteget. På denne måten fikk Folio reell innsikt i betalingsviljen for tjenesten før den var laget.

Vi fulgte nøye med på resultatene underveis i testen, og brukte mesteparten av budsjettet på annonsene som fungerte best.

De ulike stegene i funnelen av fake door testen.

Resultater

Testperioden var på en uke, og resultatene ble:

 • 26 nye kunder

 • 118 kroner per kunde (CAC)

 • 4,6 % konverteringsrate

Med en så sterke tall som overgikk alle prognoser kunne Folio fortsette utviklingen med knusende ro - vel vitende om at de er på vei mot å lage en tjeneste som folk vil ha, er villige til å betale for og som de vil tjene penger på.

Ikke minst fikk kunden svært nyttig innsikt i hvilke verdiforslag som treffer målgruppen best som de kunne bruke til å optimalisere landingssiden.

Resultater

 • 4,6 %

  Konverteringsrate

 • 118 kroner

  Kostnad per kunde

 • 10 / 10

  Kundetilfredshetsundersøkelsen Net Promoter Score

Vil du raskt validere en idé før du bruker alle pengene dine på å lage den?

Sven Simonsen sitt profilbilde
Sven Simonsen

Produktledelse og forretningsdesign

Ove Dalen sitt profilbilde
Ove Dalen

Tjenestedesign og innhold