I fotball, håndball, ishockey og andre lagidretter har spillerne på banen et felles ansvar for at laget gjør det bra. Forskjellige spillere har forskjellige oppgaver og roller. Noen jobber defensivt, noen jobber offensivt. Noen jobber bredt, noen jobber sentralt. Noen er fysiske, noen er tekniske. Hele spekteret skal dekkes, og ingen bærer hele ansvaret på egne skuldre.

Til og med Ada Hegerberg, Heidi Løke, Mats Zuccarello og Erling Braut Haaland trenger spillere rundt seg for å kunne prestere.

Enhjørninger og ensomme ulver

Hva med designbransjen? Hvor gode er vi på lagarbeid?

Når jeg jobber med ulike bedrifter ser jeg ofte eksempler på det stikk motsatte av lagarbeid. Webredaktører som forvalter nettsteder praktisk talt alene. Ensomme UX-ulver som lager skisser i et vakuum i Sketch eller Figma. Designere som jobber alene blant ikke-designere.

Jeg ser også primadonnaer, rockestjerner og enhjørninger. Folk som mener de sitter på fasiten. Folk som tror de kan dra lasset alene. Folk som tror de på egen hånd kan lage hele den digitale løsningen.

Tverrfaglige team

I Netlife jobber vi annerledes. Vi tenker tverrfaglige team, samarbeid og felles eierskap til løsningene vi lager.

Jeg kunne ikke vært mer enig i dette sitatet fra The State of UX 2020: “The old stereotype of the “rockstar designer” is (thankfully) going away. As digital teams grow and projects become more complex, designers are being valued by collaboration and team enablement rather than only individual tasks.”

Dette betyr ikke at vi ikke trenger fagspesialister.

Vi trenger folk som er eksperter på sine fagfelt — enten det er strategi, research, konseptarbeid, design, merkevare, utvikling eller forvaltning. Vi trenger folk med forskjellig faglig kompetanse, forskjellige personligheter, forskjellig bakgrunn og forskjellige tankesett. Poenget er at vi må slutte å “verne” om fagfeltet vårt, og heller lære oss å jobbe sammen i team. Vi har alle en felles forkjærlighet for brukervennlige produkter og tjenester.

Ut av eget fagfelt

Lagarbeid innebærer at vi må ut av komfortsonen og begrensningene av vårt eget fagfelt.

Som på fotballbanen handler design om å forstå helheten — som igjen er nøkkelen til smidige, sammenhengende kundeopplevelser. Da må vi tørre å blande oss. Vi må tørre å tråkke på såre tær. Stille spørsmål. Kritisere. Spørre “hvorfor det?”, og komme med forslag til forbedringer.

Dette må skje på tvers av fag. Er du prosjektleder så er det ingenting som tilsier at du ikke kan stille spørsmål ved valg av skrifttype. Hvis du er designer, må du kunne komme med forslag til forbedringer av innholdet. Hvis du er utvikler, må du kunne stille spørsmål rundt konsept og brukerbehov.

Felles eierskap

Denne typen jobbing skaper gjensidig og felles forståelse, som igjen fører til at alle som er med i prosjektet eller tilhører teamet føler eierskap til det de lager.

Innsikten vi gjør er bortkastet hvis ikke vi har designere som kan jobbe ut skisser. Designet er bortkastet hvis vi ikke har utviklere som kan forvandle skisser til kode. Og løsningen i seg selv blir sannsynligvis rimelig skrøpelig hvis ikke det ligger ordentlig innsiktsarbeid til grunn fra starten av. Alt henger sammen med alt, som Gro Harlem Brundtland sa.

En horisontal disiplin

Hvis vi bruker begrepet i bred forstand, er ikke design en fagspiss. Eller et enmannsshow. Design er en lagsport. Design er, som de skjeggete hipsterne Fabricio Teixeira og Caio Braga i UX Collective sier, en horisontal disiplin.

Design is a horizontal discipline. In 2020, being an enabler in our organization means bringing the team together towards a common goal, checking your ego at the door, and creating a safe space for collaboration regardless of titles or departments.

Det samme gjelder i store organisasjoner og virksomheter. Design bør ikke være en egen avdeling som jobber isolert fra resten av organisasjonen. Da blir det mye motbakke. Gjør som Ove Dalen sier: Bygg broer. Snakk med folk i andre avdelinger. Snakk med folk som har andre prioriteringer og perspektiver enn deg selv.

Design handler om kundeopplevelse, og kundeopplevelse berører alle deler av virksomheten. Design er mangefasettert og komplisert. For å få det til må vi jobbe (enda bedre) sammen på tvers av siloer og fag.

Interessert i mer om dette? Ta kontakt med Kristoffer for en hyggelig prat!