Hva store bedrifter kan lære av bittesmå når de skal drive markedsføring
Jobber du med markedsføring er mulighetene større enn noen gang. Det meste kan måles, verktøyene er bedre og du har uante muligheter til å treffe presist. Du poster på Facebook, skriver artikler på bloggen, har en inbound-strategi på leads-generering, finpusser SEO på nettstedet, kjører display-annonsering hos Schibsted og tester raske klipp på Snapchat for å nå de unge.
Samtidig opplever mange også at jobben er blitt mye mer kompleks. Vi drukner i tall, men sliter å agere på det. Selv om kanalene og verktøyene er nye, så er arbeidsformen den samme gamle. Noe skal ut og vi glemmer å følge opp.
Nok om problemet — nå til løsningen!
Lær av de små
Hva gjør de små bedriftene som er annerledes? Vel, de er raske på labben, evner å se helheten og prioriterer hardere. De tester og eksperimenterer for å bli bedre. Siloer er fraværende fordi alle jobber mot det samme målet. Noen av de bittesmå har blitt veldig store. Amazon, Facebook og AirBnB startet på denne måten. Det starter selvfølgelig med et godt produkt i bunn. Men evne til å teste og eksperimentere oppå et velfungerende produkt er essensielt som suksessfaktor for videre vekst. Og slik jobber de fortsatt.
Grepene for å lykkes
Skal du være fancy så heter dette growth hacking. Tankesettet handler om å fokusere på vekst fremfor markedsføring. Eksperimentere og lære. Jobbe med hele kundereisen, fra oppmerksomhet og synlighet til konvertering og kundepleie. Og ikke minst: veksten kommer som et resultat av samarbeid mellom teknologer, designere OG kreative markedsførere.
Men drit i buzzordene. De fleste vil kalle dette smart, systematisk arbeid. Navnet er ikke viktig, systematikken er det. Kjernen i denne type tankegang er følgende:
- Finn målet, årsaken til at din bedrift er til — målet over alle mål. Og prøv å sette et tall på hvordan du kan måle at du er på vei dit.
- Skaff deg innsikt — hva sliter kundene/brukerne med som gjør at du ikke når målet? Og her ser du på hele kundereisen. Ikke bare øverst i trakta.
- Prioriter beinhardt. Hva er det som er viktig å gjøre nå? Hva kan gjøres senere? Hva gir deg mest effekt.
- Test og eksperimenter. Er det å lage en bedre landingsside i kombinasjon med Google-annonsering eller er det plakater på bussen.
- Mål og lær av det.
Gjør de stegene raskt — igjen og igjen. Det som virker gjør du mer av, det som feiler dropper du. Dette er jo ikke noe nytt. I digital sammenheng har dette vært et mantra i over 10 år. Utfordringen er at de fleste likevel IKKE gjør det. Vi lærer ikke av feil og justerer sjelden kursen basert på faktisk innsikt.