Hva er Universal Analytics og hvorfor stenges det ned?

Universal Analytics er den gamle versjonen av Google Analytics som er den de fleste bruker i dag.

Med Google Analytics kan du samle data fra trafikken på nettsiden din og analysere hvordan de besøkende navigerer. Det lar deg også følge med på de viktigste parametre som antall konverteringer (hvor mange som kjøper produktene eller tjenestene dine) returnerende besøk og engasjement.

Google Analytics 4 er den nyere versjonen av Google Analytics som ble introdusert i 2020. Dette er en oppgradert versjon med mer avanserte sporingsmuligheter og en bedre forståelse for hvordan brukerne navigerer på tvers av ulike enheter og plattformer. Den har en litt annerledes sporingskode enn Universal Analytics med økt fokus på personvern.

Oppdatert: 10. juli, 2023: EU og USA har nå blitt enig om en avtale for overføring av data, som betyr at Google Analytics 4 er et godkjent alternativ.

Etterhvert som personvern har blitt stadig viktigere, har en ny dom fra det østerrikske Datatilsynet, Datenschutzbehörde (DSB), konkludert med at det er ulovlig å sende persondata for EU-borgere til en server utenfor EU som eies av et amerikansk selskap. Som for eksempel Google. Google selv har valgt å løse dette gjennom å gjøre en endring i Google Analytics 4, hvor de vil sende all geo-basert data fra enheter innen EU, til en server som er lokalisert i EU, før dataen videresendes til Analytics for prosessering.

Hvorfor kan jeg ikke bare bruke Google Analytics 4?

Selv om Google Analytics 4 har strammet inn på personvern mener mange det likevel bare et spørsmål om tid før det amerikanske selskapet vil by på flere utfordringer rundt dette. Derfor er det både god grunn og anledning til å revurdere Google som leverandør. Det finnes nemlig flere alternativer som ikke er amerikanske, og som fungerer vel så bra som Google Analytics 4.

Dette må du tenke på når du skal velge analyseverktøy:

  • Hvilke handlinger er viktig for dere å måle?
  • Hvilken funksjonalitet trenger dere fra verktøyet?
  • Hvor strenge krav har dere til personvern?
  • Hva er budsjettet for et analyseverktøy?
  • Hvor mye trafikk har dere?

Det er forskjell på forskjellige verktøy både i funksjonalitet og pris, så her gjelder det å finne det som passer for akkurat deres behov. Noen verktøy tilbyr gratisversjoner opp til et visst nivå av trafikk og hendelser, andre tilbyr både funksjonalitet som for eksempel heatmaps og A/B-testing.

Hva er konsekvensen av å ikke bytte?

Hva er konsekvensene av å ikke bytte?

Hvis du nå sitter med tennene i fingertuppene og angsten i halsen, så slapp helt av. Du får ikke akkurat politiet på døren om du ikke byttet analyseverktøy innen morgenen 1. juli.

Det som derimot har skjedd, er at Universal Analytics sluttet å fungere og samle verdifull data fra nettstedet ditt. Google lagrer din historiske data i inntil 12 måneder, altså frem til 31. mars, 2024, før all data slettes.

Hvis du, som de fleste andre, ønsker å sammenligne data med fjorårets periode, er det derfor lurt å få satt opp et nytt analyseverktøy.

Trenger du hjelp til å velge eller sette opp nytt analyseverktøy? Skriv deg opp her, så tar vi en prat om deres behov.

Ta kontakt for en prat om mer om dette!