Forsiden til fjordnorway.com

Fra differensiert til inspirerende

Forrige løsning besto av 12 regioner med hvert sitt behov for å fremheve spesifikke attraksjoner. Den manglet hierarki og overvelda brukeren med en stor mengde informasjon og valg. Det ble også høyst nødvendig å gi nettstedet en tydeligere personlighet ved å forbedre den visuelle profilen.

Vårt mål var å lage et nettsted som presenterer spennende aktiviteter og tjenester folk kan legge rett i en personlig reiseplan. Alt innholdet skal inspirere og engasjere folk, sånn at de sitter igjen med sommerfugler i magen og knapt klarer å vente til de får besøke det flotte Vestlandet.

Fjord Norges mål er å øke turismen til regionen og generere mer inntekter til alle turist-virksomheter på Vestlandet.

Regioner

Vi hadde som mål å forenkle både fonthierarki og bildebruk, introdusere mer luft og rom og få frem et mer generelt redaksjonelt preg. Eksisterende profilelementer som logo og font ble beholdt, og vi gjorde fargepaletten lysere for bedre kontrast og effekt.

Inspirert av formene til logoen har vi utviklet et system med symboler og ikoner. Kanter er brukt gjennomgående på hele nettstedet, og utvalgte bilder og video har fått en særegen vinkelavskjæring. Vi har også laget et system med animasjoner for lenker og ulike effekter som trekker brukeren inn.

Foto av FjordNorway i bruk på telefonen

Utfordringer

Nettstedet hadde en enorm mengde innhold med 31 500 bilder og 5700 produkter. Dette krevde en god del arbeid for å sørge for responsive bilder og en god løsning for å laste inn grensesnittet. Nettstedet fungerer på tre språk (engelsk, norsk og tysk). Vi har jobbet med å gjøre nettsiden universelt utformet og tilgjengelig for alle. Viktige deler her er fargekontrast, tab-funksjoner, alt-tekst for bilder og en hel del optimaliseringer med semantikk og metadata. Mål om å få den høyeste scoren som er mulig på Lighthouse.

Systemet av de ulike malene for nettsiden
Før og etter-bilde av fjordnorway.com

Resultater

  • Fjord Norge og de 14 tilhørende destinasjonsselskapene hadde hvert sitt domene og eget nettsted. Artikler og produkter lå i forskjellig CMS og produktdatabaser, noe som gjorde det vanskelig å samarbeide og selge aktiviteter og reiser på tvers av destinasjonene.

  • Enklere hverdag

    Gjennom å samle 12 destinasjoner på samme nettsted forenklet vi det redaksjonelle arbeidet og gjorde det enklere å samarbeide om salgs- og markedsaktiviteter.

  • Økt synlighet

    Gjennom å samle alt innhold på et domene, lage nye maler og jobbe med optimalisering fikk vi økt autoritetsscoren på nettsted noe som gir bedre posisjoner på søk og mer relevant trafikk.

Vil du også lage en velfungerende digital tjeneste? La oss ta en prat!