Designmaskinen i bruk

Med Designmaskinen kan alle ansatte – i resepsjonen, bibliotek, butikk og administrasjon – enkelt gå inn og lage materiell til publikum som følger maler for farger, logo, typografi og layout. Slik forenkles og effektiviseres den løpende produksjonen av materiell, samtidig som kvaliteten og kontroll av det visuelle uttrykket ivaretas. Maskinen produserer for både print og digitalt.

Lage plakater i designmaskinen

Designmaskinen er laget for å være intuitiv og forutsigbar, men fortsatt gi rom for kreativitet. Den rasjonaliserer og systematiserer repetitive designoppgaver, og er ment for å frigjøre interne ressurser i den daglige driften av det nye Nasjonalmuseet.

Vi har hjulpet Nasjonalmuseet med

  • å detaljere og avgrense løsningen
  • valg av teknologi
  • brukerteste konsept
  • design av løsningen
  • teknisk utvikling
Eksempel på noe designmaskinen har produsert

Det komplekse gjort enkelt

Et av hovedmålene med maskinen er å avlaste designere gjennom å la ansatte uten dyp designkompetanse selv lage plakater. Dette krevde at vi greide å identifisere designmaskinens kritiske funksjonalitet, samt det rette skjæringspunktet mellom fleksibilitet og begrensninger. Både for å sikre at en første versjon dekker de viktigste og mest repetitive oppgavene, men også for å få en intuitiv og brukervennlig maskin.

En ny brukeropplevelse

Det har vært avgjørende for resultatet å identifisere behovene for å skape en god brukeropplevelse. Dette er en ny type verktøy med få om noen eksempler eller referanser. At det er ukjent terreng også for kunden, har krevd en åpen, men målrettet designfase kontinuerlig basert på innsikt fra brukertesting for å skape et verktøy som matcher forventninger og behov.

Illustrasjoner av robotter med ulike grimaser, en som er nøytral, en som er oppmerksom og en som er død
Et varsel i designmaskinen som sier "Ops! Noe gikk galt", og viser en død robot

Et 2-lags CMS

Designmaskinen i praksis er et publiseringsverktøy, og det betyr at vi har måtte utvikle en backend som både brukes til å publisere maler og rammer for maskinen, samt ta vare på innhold produsert i maskinen. Systemet må håndtere en relativt kompleks relasjon mellom maler (input) og plakater (output).

Alle elementene i maskinen er lett å bruke og navigere seg i

Fleksible formater

En hovedutfordring i prosjektet var å finne et “dokumentformat” som både tillater fleksibilitet i utarbeidelse av alle maler og samtidig ha noe som enkelt kan leses og brukes rent teknisk i redigeringsverktøyet. Dette ble løst med utgangspunkt i en idé fra kunden om å etablere en layoutgrid som etablerer rammene og reglene for alle designene i maskinen. Gridløsningen gir en mulighet til både å definere maler som fungerer i ulike fysiske størrelser og til en viss grad aspekter.

Videre er det et fundament for å kunne realisere ikke bare redigering og lagring av design for brukere, men også en enkel mal-editor for innlegging av nye maler eller justering av eksisterende.

Skjermbilde fra designmaskingen hvor man kan velge kategori
Fra arbeid i verktøyet...
Store skjermer i museet viser frem innhold laget i designmaskinen
...til innhold på skjermene i museet.

Resultater

  • Designmaskinen ble lansert hos Nasjonalmuseet i februar 2021 og har allerede skapt stor entusiasme og etterspørsel internt.

    Løsningen har også skapt et bredere internt eierskap til museets identitet.

Er dere interessert i en lignende løsning eller noe helt annet nytt? Kaja og Randi er gode samtalepartnere.