Hva er brand asset management?

Brand Asset Management handler om å forvalte bedriftens merkevarekomponenter. Det innebærer å ha kontroll på hvordan alle de ulike elementene (som logo, farger, font) i merkevaren benyttes i praksis.

Hvorfor er det viktig?

En av de største utfordringene når du jobber med merkevare og visuell profil, er å sørge for at merkevaren din holder seg konsistent og helhetlig over tid. Det betyr at alle uttakene dere gjør av merkevaren deres må henge sammen.

Vi møter mange som har store utfordringer knyttet til sin merkevare. Noen har hatt samme grafiske profil en stund, og innser at den ikke er tilpasset digitale flater. Andre opplever at de har en god visuell profil, men at ting har sklidd helt ut fordi ingen følger den lenger. Et typisk scenario er at selv om ting gjøres i beste mening, har man endt opp med mange ulike logovarianter eller forskjellige versjoner av fargen sin.

Dette er ekstremt vanlig, og kan skyldes flere ting. Det kan være designarbeidet som er utdatert eller at folka i organisasjonen rett og slett mangler de grafiske virkemidlene du trenger. Da vil ivrige ansatte ende opp med å ta snarveier for å få det til å funke til det de trenger akkurat der og da.

Fellesnevneren for disse merkevarefrustrasjonene er nesten alltid at det er mange mennesker som bruker merkevaren i praksis. Hvis ikke regler og retningslinjer er godt nok etablert og malene er strenge nok, bidrar det til at ting sklir ut. Da fremstår ikke merkevaren helhetlig og alt det gode designarbeidet deres vil gradvis forvitre.

Brand asset management forhindrer at dette skjer.

Dette må du ha på plass først

Merkevareplattform

Strategi og kjernen i hvordan du vil fremstå. Denne bør være en del av forretningsstrategien deres og er en dokumentasjon av hvem du er (eventuelt ønsker å bevege deg mot å bli), samt hva du ønsker å få til. Merkevareplattformen bør inneholde verdier, mål, visjon og misjon, posisjonering og identitet/personlighet (Les dette blogginnlegget for enkelt å komme i gang med det). For noen er det også behov for å dokumentere et merkevarehierarki hvis du har flere brands i samme hus.

Visuell identitet

Dette er verktøykassa for hvordan dere skal se ut og oppleves for å få den posisjonen dere har beskrevet i merkevareplattformen. Her dokumenteres overordnet konsept, logo, typografi, fargepalett, grafiske elementer, foto- og/eller illustrasjonsstil, eventuell animasjonsstil og ikoner. Den bør inneholde noen enkle retningslinjer og eksempler på bruk. En viktig del er også språklig identitet; hvordan formulerer vi oss muntlig og skriftlig, altså stil og tone.

Regler og retningslinjer for digitale og fysiske flater.

  • Det er essensielt å ha et komponentbibliotek. I dette finner du digitale elementer og retningslinjer for bruk av disse. Det betyr at hvis det skal for eksempel lages en ny side med et skjema kan du enkelt hente komponentene herfra og ikke bruke unødvendig tid på å utvikle noe noen andre allerede har tenkt godt igjennom.
  • Det må lages maler for trykksaker og retningslinjer med eksempler på bruk.
  • De fleste trenger også et skiltprogram. Dokumentasjon av selve systemet, retningslinjer og maler for relevante skilt.
Et diagram med oversikt over hva du må ha på plass for å ha full kontroll på merkevaren. Diagrammet forklares også i artikkelen «Slik får du kontroll på merkevaren din»
Oversikt over hva du må ha på plass for å ha full kontroll på merkevaren.

Hvor mange leser disse reglene og retningslinjene før de skal lage noe?

Vår erfaring er at behovene for å lage noe, for eksempel en post i sosiale medier, oppstår plutselig og at du ikke alltid har tid til å sjekke hvordan det burde se ut. Da er det nyttig med et strengt malsystem hvor det er minst mulig rom for å gjøre feil.

The devil is in the details

Av og til ser vi store overskrifter i avisene med noe ala «Brukte 280 millioner på å bytte navn». Du tenker kanskje «Er designbyråer så dyre?». Det er vi ikke. For det er jo ikke navnebyttet eller logoen som koster 280 millioner. Det er alt det andre. For at merkevaren din skal oppfattes som sterk i konkurrentlandskapet du opererer i, må den fremstå helhetlig. Hva ligger i det? Jo, alle uttakene dine må være i tråd med retningslinjene for merkevaren. Det er er ikke gjort i en fei. For eksempel måtte togene til Vy få ny folie når de skiftet navn fra NSB til Vy. Det i seg selv kan fort koste mange millioner. Så hva menes med «uttak» av merkevaren? Jo det er alt virksomheten din er avsender av. Det kan være:

Digitale flater som

  • Nettsider, app, min side, intranett

Digital markedsføring

  • Sosiale medie kontoer, poster og annonser
  • Nyhetsbrev, filmer, artikler, stillingsannonser, boards

Fysiske produkter og flater

  • Emballasje, kontorlokaler, skjermer, heisen, resepsjonen, kjøretøy, uniformer, adgangskort, profilartikler
  • Trykksaker som brosjyrer, messemateriell, visittkort, brev
  • Salgsmateriell som presentasjoner, tilbudsdokumenter, fakturaer

Alt ned til et praktisk skilt i kantina eller resepsjonen er uttak av merkevaren din. Jo bedre du er på Brand Asset Control, altså å holde disse uttakene i tråd med retningslinjene for den grafiske profilen, jo mer helhetlig og sterkere vil merkevaren din oppleves. Hvis du lar ting skli ut og ser gjennom fingrene på at folk bruker feil font i en presentasjon eller ClipArt på et skilt om at resepsjonen har tatt lunsjpause vil sannsynligvis merkevaren vannes ut et lite steg av gangen.

Har du orden på alt dette? Ja da trenger du ikke å lese videre egentlig. Bra jobba! :) Fikk du litt vondt i magen nå? Ikke fortvil, vi kan hjelpe deg. :)

Designmaskinen er enkel å bruke og gull å ha når behov oppstår plutselig.

Ansatt i Nasjonalmuseet

Verdens enkleste designverktøy

Vi har laget et verktøy som vi kaller Designmaskinen. Det er et superenkelt designverktøy som gjør at alle i bedriften din kan lage grafisk materiell like bra som en designer.

Med Designmaskinen slipper de ansatte å lese seg opp på merkevarehåndboka hver gang de skal lage noe. Malene ligger klare og det er bare å begynne å redigere tekst, farger og bilder. Når du er ferdig og synes det ser bra ut, kan kan du lagre dokumentet på maskinen din og printe ut på skriveren deres, sende til trykk eller publisere på nettet.

Fort og gæli riktig!

Designmaskinen GIF

Er du interessert i å teste, få en demo eller bare høre litt mer? Ring meg da vel!