Geriljatesting er en metode å brukerteste på, der du tar en idé eller et uferdig konsept og tester det raskt med folk på gata. Det viktigste er å få tilbakemeldinger og en pekepinn på om tankene dine er logiske, eller om du er helt på jordet og ingen forstår noe som helst.

En vakker sommerdag dro min kollega og jeg til Asker for å sjekke om prosjektgruppas idéer til ny aktivitetskalender for Askers innbyggere faktisk er noe i nærheten av det askerbøringene vil ha. Vi viste frem våre uferdige skisser til folk som så ut til å ha et passelig rolig tempo og kanskje litt tid å avse til noen minutters brukertesting!

Mye verdi på kort tid!

Vanligvis når vi brukertester går det med både tid og penger for å rekruttere testpersoner. Naturligvis har dette sine fordeler ved at vi får testpersoner fra relevant målgruppe og at vi kan ha lengre og grundigere tester. Når vi geriljatester får vi testet en liten del av en løsning eller et konsept på et tidlig stadie, men vi kan teste på mange flere personer på kort tid uten å bruke en eneste krone.

Kanskje er sjansen noe mindre for at personene vi stopper er akkurat i målgruppen, men du får et samlet bilde av hva som går igjen - både av det som fungerer og det som må forbedres.

Når vi drar ut og tester i det miljøet der løsningen faktisk skal brukes, bygger vi også opp en bredere forståelse for hvilken plass tjenesten har i det store bildet. Ved å reise til Asker fikk vi oppleve Asker med egne øyne og besøke viktige bidragsytere til kalenderen.

Det er litt skummelt, men folk biter ikke, jeg lover!

Jeg innrømmer gjerne at selv for meg som jobber mye med brukertesting, er det fortsatt litt skummelt å stoppe fremmede på gaten. Samtidig kan jeg forsikre deg om at jo mer jeg gjør det, jo lettere blir det. Jeg har også erfart gang på gang at det verste som kan skje er at folk sier “ikke nå” og går litt ekstra målrettet videre. Når det er sagt, synes de aller fleste tvert imot at det er gøy og spennende å kunne bidra med meninger om en løsning de ser har verdi.

Cecilie ute på geriljatest gjemmer seg i busken
Cecilie Smestad går alltid grundig til verks og gikk 100% gerilja i Asker! Her fra den fantastiske hagen til Asker museum.


Noen tips for når du skal igang med geriljatesting, for det skal du vel?

  • Gå alltid ut to eller tre sammen. Én person stiller spørsmål og den/de andre observerer og noterer. Om du jobber for en kunde, er det også ofte hyggelig å ha med en fra dem. Da blir man både bedre kjent og prosjektet blir enda bedre forankret.
  • Forbered deg på forhånd og definér et mål for testen. Hva ønsker du å finne ut? Hvilke spørsmål skal du stille? Det er alltids lurt å øve på noen kollegaer eller familien først.
  • Alt kan geriljatestes, men fokusér på en ting av gangen. Når du geriljatester, anbefaler jeg å begrense testen til et konkret løsningsområde og ikke teste hele løsningen på en gang. Dette kan f.eks være valg av et navn, et ikon, et tidlig konsept, navigasjon osv.
  • Se etter personer som ser ut til at de har litt god tid. Folk liker ikke å bli stoppet på gata, så derfor kan det ofte være lurt å ta kontakt med de som sitter på en benk eller kafé, ser på barna sine leke, venter på bussen eller de som går i mer bedagelig tempo.
  • Prøv å ikke oppholde en person mer enn 3-5 minutter.
  • Finn en god icebreaker og for all del vær høflig og blid! Jeg har god erfaring med å spørre “unnskyld, kan vi få plage deg i et par minutter?” Dette viser at dere har litt selvinnsikt og vet at de i utgangspunktet helst ikke vil snakke med dere. De fleste tror at dere prøver å få penger ut av dem, og blir derfor veldig positive når du kort forklarer hvem dere er, hva dere jobber med og hvorfor dere vil snakke med dem, som f.eks “Vi jobber for Asker kommune (hvem) med å lage en ny aktivitetskalender (hva), og ønsker derfor å snakke med folk i Asker for å lære hva som er viktig for at en slik kalender skal bli bra (hvorfor).”

Geriljatesting gir andre fordeler også!

I en tradisjonell brukertest har du booket testpersoner i en time, så da holder de på i en time. Når du geriljatester får du et mer realistisk bilde på hvor mye tid folk gidder å bruke på en løsning før tålmodigheten deres er brukt opp. I tillegg er det gøy og forfriskende å dra ut av kontoret og oppleve noe annet sammen med en kollega. Mest sannsynlig vil dere også samarbeide enda bedre etter å ha gått ut av komfortsonen sammen.

Hvordan vi testet trygt på gata i Asker i koronatiden

For det første fulgte vi smittevernreglene. Du vet håndvask, antibac og avstand. Utfordringen lå i at vi vanligvis tar med oss fysiske skisser på papir, mobil eller ipad når vi geriljatester. Vi kjøpte derfor antibac og spritet ned test-telefonen mellom hver person. Dette ble veldig styrete og fungerte ikke godt i praksis. I stedet begynte vi å sende lenke med skissene direkte til personens egen mobil, slik at de kunne se prototypen der. Dette fungerte veldig bra, i tillegg til at vi gjorde oss noen uventede observasjoner om hvilke designelementer i skissene som var for store eller for små for ulike mobiltelefoner og skjermstørrelser. For en bonus!

Så da er det bare å ønske lykke til der ute, og ha det gøy!

Tusen takk til Cecilie Smestad for gode innspill!

Lær brukertesting hvor og når det passer deg!

Vi har laget et digitalt kurs i brukertesting! Der vil du lære alt du trenger for å komme i gang med brukertesting på egen hånd.

Hvis du synes denne raske introduksjonen var interessant, så er det bare å ta kontakt med oss for en prat. Vi kan hjelpe dere med testing av tjenestene og løsningene deres.


Vil du lære deg gode metoder for brukertesting? Ta kontakt med Kristoffer for en hyggelig prat!

Har du fått med deg disse?