I ett av prosjektene jeg jobber på, brukertester vi en Figma-prototype for mobil nesten hver uke, så en kjapp og lettbeint løsning var nødvendig å rigge til.

Superenkelt testoppsett

  • Testperson med laptop og mobiltelefon knytta til internett
  • Moderator med laptop med skjermopptak, mobil med Slack
  • En videokonferanse
  • Observatører som lytter til og ser videokonferansen (muta), tilgang til Slack

For å gjøre det enkelt brukte videokonferanse gjennom kalenderinnkalling (Hangout/Google Meet), dette var vi vant med fra før, selv om det helt sikkert finnes bedre videoløsninger som zoom og whereby. Hangout funka helt fint det og! Vi booket en times møter for å sikre at vi hadde god tid, også til eventuelle tekniske utfordringer som måtte dukke opp.

Bilde av moderator Vaagen Cecilie Smestad foran skjermen med testpersoner på video
Testpersonen gjennomfører oppgavene på egen mobil.

Siden vi aldri hadde møtt testpersonene før, ante vi ingenting om deres hjemmekontor eller setup, men vi ba dem om å ha laptop med video og lyd, samt mobiltelefon tilgjengelig. Før vi startet selve brukertesten, ba vi testpersonene signere en samtykkeerklæring (der brukte vi signeringsfunksjonaliteten i Adobe Acrobat), slik at vi fikk ivaretatt personvern og samtykke til å ta opp testen.

Hjemme hos testpersonene var kalenderinvitasjone akseptert, samtykkeerklæringene signert, og testpersonene satt klare med laptop og mobil og et ganske greit hjemmenettverk.

Hjemme hos moderator-meg var jeg inne på Hangout-en, hadde skrevet testscriptet ned for hånd i en kladdebok, og ellers hadde jeg macen min med QuickTime-skjermopptak klart. Her kan man også bruke Loom eller andre program til å gjøre opptak. Pass på at du har nok lagringsplass! På mobilen hadde jeg en egen Slack-kanal hvor jeg hadde kontakt med resten av teamet som observerte.

Underveis sendte de inn oppfølgingsspørsmål, og generelt passet på at jeg fikk med meg alt! Det er mye å huske på for moderator, så greit med noen vennlige påminnelser, skulle det glippe :) Observatørene var ellers muta i selve videomøtet, de bare så og hørte, uten selv å delta i selve møtet. Dette gjorde det veldig enkelt å få mange observatører til å bli med, det lot seg lett kombinere med andre på hjemmekontor og hjemmeskole/-barnehage.

Etter hver brukertest gjennomførte vi en debrief-hangout, et eget videomøte med de som hadde vært med og observert — slik at vi fikk gjort en gjennomgang av de viktigste funnene og gjort oss noen felles tanker om hvordan det gikk. Det var skikkelig nyttig! Fint også med litt tid til pause før neste test.

Slik ble gjennomføringen:

  • 30 minutter brukertest
  • 15 minutter debrif med observatørene
  • 10 minutter pause
  • 5 minutter klargjøring til neste test

Før neste test logget alle observatørene inn, slik at når testpersonen logget på var vi klare til å begynne.

4 av 4 testpersoner klarte å logge seg på og gjennomføre brukertesten hjemme. Vi hadde topp lyd og bilde, og var strålende fornøyd med opplegget! Anbefales :)

Lær brukertesting hvor og når det passer deg!

Vi har laget et digitalt kurs i brukertesting! Der vil du lære alt du trenger for å komme i gang med brukertesting på egen hånd.

Hvis du synes denne raske introduksjonen var interessant, så er det bare å ta kontakt med oss for en prat. Vi kan hjelpe dere med testing av tjenestene og løsningene deres.

Vil du ha hjelp til å sette opp brukertest på video? Ta kontakt for en hyggelig prat!