Mattilsynet
Vi hjelper Mattilsynet med å designe og utvikle gode og brukervennlige nettløsninger, slik at forbrukerne og næringen får gjort det de skal. Det støtter også opp om Mattilsynets oppdrag som er å trygge fremtiden for mennesker, dyr og natur.
Fakta
Kunde
Mattilsynet
Tidsrom
2021–2024
Samarbeidspartnere
Innholdsmodellering Conteir. Teknisk partner Item.
Vi hjelper Mattilsynet med å utvikle gode nettbaserte tjenester som gjør at brukerne får den veiledningen de trenger for å følge regelverket og få løst sine oppgaver. Vi har siden 2021 jobbet tett sammen med Mattilsynet om å utforske, designe og utvikle nye mattilsynet.no og en ny innholdsmodell for blant annet all regelverksveiledning.
Målene vi skal nå er å:
- gjøre det enklere å gjøre rett for forbrukere og næring ved at minst 80 % klarer å få løst oppgavene sine
- være tettere på brukerne gjennom at API-er tas i bruk av andre
- avvikle utdatert teknologi innen 2023
- jobbe smartere som et lag, ved å sette brukerorientert utvikling i system og jobbe målrettet med forbedring og videreutvikling i et tverrfaglig produktteam
Leveranser
Så langt har vi hjulpet Mattilsynet med:
- etablering og ledelse av et tverrfaglig produktteam for digitale kanaler
- prosessledelse knyttet til kontinuerlig brukerorientering, utforsking og design av nye mattilsynet.no
- design og utvikling av ny innholdsplattform basert på headless CMS (Enonic)
- redesigne og utvikle nytt grensesnitt for mattilsynet.no i tråd med brukerbehov og krav til universell utforming
- rådgivning knyttet til revidert merkevarestrategi og tilpasning av visuell identitet til digitale flater
Digitalisering og produktutvikling
Utvikling av nettbaserte tjenester inngår i Mattilsynets satsing på digitalisering og tjenesteutvikling. Mattilsynet har etablert et produktteam for nettbaserte tjenester, som inngår som et av flere team i deres prosjektorganisasjon. Team nettløsninger er tverrfaglig sammensatt med designere, utviklere og innholdsfolk. Teamet jobber etter smidige prinsipper og legger stor vekt på innsikt om brukeradferd og analyse av behov før løsningsalternativer utforskes og utvikles.
Produktteamet jobber under ledelse av Mattilsynet. Teamet består av produkteier, innholdsdesignere, designer og utvikler fra Mattilsynet, prosessledelse, strategisk innholdsrådgivning og design fra Netlife, og techlead og utvikling fra vår underleverandør Item. I oppstarten hadde vi også med oss ekspertise på innholdsmodellering fra vår underleverandør Conteir.
Ny innholdsplattform
Utfordringen til Mattilsynet var å formidle informasjon om regelverket i de kanalene som brukerne foretrekker. De hadde utdatert teknologi, og trengte og fornye denne på en måte som var skalerbar og fleksibel nok til å dekke dagens og fremtidige behov.
Utvikling av en ny innholdsplattform med headless CMS (Enonic) danner grunnlaget for deling og smidig utvikling av digitale tjenester. Gjennom API-er legger vi til rette for at innhold kan deles i interne kanaler hos Mattilsynet og tas i bruk av samarbeidsaktører og næringsdrivende.
Redesign og bedre brukeropplevelse
Med utgangspunkt i ny innholdsplattform har vi redesignet og gitt de viktigste oppgavene en tydeligere prioritering. Målet er at flere brukere skal få løst det de kom til nettsiden for å løse. I første omgang handlet arbeidet om å reetablere nettstedet med bedre struktur, interaksjon og mer prioritert innhold på en ny teknisk plattform. Etterhvert skal vi jobbe målrettet med forbedringer for å øke gjennomføringsgraden.
Andel brukere av veiviseren som sier de fant det de lette etter, var 65 % i 4. kvartal 2022, 76 % i 1. kvartal 2023 og 84 % i 2. kvartal 2023.
Brukertilpasset veiledning for reise med kjæledyr
1 av 10 brukere som besøker mattilsynet.no trenger veiledning om hva de må gjøre når de reiser hjem fra utlandet med hund, katt, ilder eller andre kjæledyr. Vi har designet en guide som gir brukerne et svar med hva som gjelder for dem, basert på hvilket dyr de reiser med og hvor man skal. Veiviser for reise med kjæledyr ble lansert i mars 2023.
Bedre bekymringsmeldinger
Mattilsynet mottar hvert år 17 000 bekymringsmeldinger (2022) om dyr som har det vondt, eller mat som ikke er bra. Vi har designet og utviklet en skjemaløsning som gjør det enklere for brukeren å gi riktig informasjon, på en måte som får dem til å føle seg trygge. Vi lanserte en ny løsning for bekymringsmeldinger i november 2021.
Løsningen integrerer også med Mattilsynets fagsystemer, hvor bekymringsmeldingen lagres. Her var det veldig viktig å følge GDPR-lovgivning og sørge for at sensitiv informasjon skal overføres sikkert.
Ny teknisk plattform
Den tekniske plattformen – med Enonic XP i backend, og SvelteKit i frontend – er satt sammen for å gi en god brukeropplevelse både for sluttbrukere og innholdsdesignerne.
Valget av teknologi ble gjort for å kunne bygge et robust produkt med god ytelse og sikkerhet. Spesielt med tanke på skjematjenester.
Vi har også bygget et eget komponentbibliotek/designsystem i Svelte og React, som skal kunne gjenbrukes på tvers av applikasjoner.
Justering av Mattilsynets visuelle identitet
Mattilsynet hadde behov for å fornye sin visuelle identitet. Den eksisterende identiteten støttet ikke Mattilsynets strategiske plattform og trengte et løft for å kunne fungere effektivt med digital tjenesteutvikling Mattilsynet etablerte et eget designteam for blant annet å tydeliggjøre etatens strategiske plattform, og revidere den visuelle identiteten. Netlife bidro i dette teamet med en senior designer, som skulle bidra til at behovene til den digitale tjenesteutviklingen ble ivaretatt.
Netlife har bidratt med følgende:
- Rådgivning og fasilitering i utvikling av merkevarestrategi
- Utarbeidelse av forankringsunderlag
- Design av ny visuell identitet med visuelle uttak for digitale kanaler og analoge flater
Resultater:
- Et godt forankret strategisk kompass som vil gi Mattilsynet en reell effekt og gjøre det enklere å få alle 1300 ansatte til å dra i samme retning.
- Revidert visuell identitet for Mattilsynet som viser spennet i samfunnsoppdraget deres. Den kommuniserer at de har en tydelig stemme som offentlig myndighet, samtidig som de er en vennlig veileder og hjelper. Identiteten er tilpasset digitale og analoge flater og er universelt utformet.
Nei, skulle du hatt hjelp til å få i gang en bedre prosjektorganisasjon hos dere og utvikle nye tjenester da? Hør med ekspertene Jorunn og Hans Petter.