For 12 år siden gjorde jeg noe rart. Jeg fikk folk til å skrive sammen i par. Det som er enda rarere er at det nå er mange som gjør det.

Parskriving er en teknikk for å skrive med andre i samme dokument, på samme tid. Istedenfor å sende et dokument frem og tilbake skriver to stykker i dokumentet - mens de snakker med hverandre. Du kan bruke det til å skrive sammen med fageksperter eller samarbeide med andre designere. Selv har jeg brukt teknikken til å skrive boken "Skriv godt, bli forstått" sammen med Christine Calvert.

Jeg startet å bruke parskriving aktivt rundt 2009 og fulgte opp med blogginnlegg og workshop på Webdagene i 2011. I dag er teknikken en del av verktøykassa til mange UX-skribenter og innholdsdesignere over hele verden.

Pair writing changed my perspective on what it means to be a writer in user experience design. It showed me that you can empower people to no longer fear writing and bring them into the process and make them feel a part of the product’s journey.

Sitatet er fra Stephen Douglas i en artikkel han skrev for UX Planet. Han mener parskriving slår to fluer i en smekk: det gjør jobben lettere og fageksperter du involverer får større eierskap til innholdet.

Dette er jo smart - hvorfor gjør vi det ikke oftere? Fordi parskriving også er krevende, intimt og ikke minst, utenfor vår komfortsone. Det er langt mer komfortabelt å pusle med tekst i et hjørne for seg selv — slik som vi alltid har gjort det.

Selv bruker jeg fortsatt parskriving i alle prosjekter jeg jobber med. Så hva har jeg lært i løpet av disse 12 årene?

  • Finn riktig person. Det er ekstremt viktig å starte med riktig person når du prøver parskriving for første gang. Start med en person du kjenner godt og er trygg på. Du kan bruke metoden sammen med folk du ikke kjenner like godt når du har litt mer erfaring.
  • Forklar hvorfor. Husk å forklare hvorfor det er smart å bruke teknikken. De fleste rygger unna når de hører de skal skrive sammen. Høyere kvalitet og mer effektivt arbeid er de to viktigste argumentene for å parskrive.
  • Innsikt først. Skaff deg innsikten først og jobb gjerne sammen om den også. Finn ut hva de faktiske brukerbehovene er, hvordan brukerreisen ser ut og hvilket problem dere egentlig skal svare på. Selv om du parskriver nytter det ikke å jukse.
  • Ikke bruk det hele tiden. I starten var jeg i overkant religiøs. Jeg mente vi skulle skrive teksten i par fra start til mål. Det gikk jeg etterhvert bort fra. I dag bruker jeg som regel parskriving når vi har et første utkast til teksten og frem til den er ferdig. Finkorrektur kan du gjøre alene.
  • Snakk med hverandre underveis. Like viktig som å skrive er å snakke. Sørg for at en leder praten og den andre skriver. Veksle på perspektivet.
  • Du kan også parskrive med andre disipliner. Det kan være veldig nyttig å trekke inn andre disipliner. For eksempel en interaksjonsdesigner, SEO-ekspert eller tjenestedesigner.
  • Kom deg over kneika. For mange er det krevende å skrive i par. Ofte så tar det tid å bli kjent med teknikken og ikke minst føle seg trygg. Men bruk tiden, skriv gjerne i par i mindre doser i starten og øk gradvis. Da ser du raskt progresjon og effekt av arbeidet.

Noen kommer aldri til takle dette. Og det er greit, da kan du heller gå mer tradisjonelt til verks. Få personen til å skrive et utkast, du kan kommentere og redigere i etterkant. Deretter følg opp med en prat.

Når det gjelder det helt praktiske:

  • Bruk et verktøy som er egnet for samarbeid. Google docs er best når det gjelder ren tekstskriving. Hvis du skal jobbe med tekst i designskisser er Figma bra.
  • Hvis dere ikke sitter på samme fysiske sted, ta en videosamtale f.eks i Teams, Slack, Google Meet eller Facetime. Det er viktig at dere faktisk kan prate sammen.

Dette er fordelene med parskriving

Når vi skriver trenger vi motstand, noen må stille de kritiske spørsmålene og se teksten med et annet blikk. Er dere to eller flere er det større sjanse for å unngå tåketekster som ingen skjønner. I mine øyne er dette de viktigste effektene over tid:

  • En kollektiv bevissthet om kvalitet
  • Å sette læring inn i system
  • Jobbe sammen - ikke bare jobbe med det samme
  • En felles tro på hva vi ønsker å oppnå

Samarbeid, samjobbing og co-design er alle mantraer i en stadig mer teamfokusert og sprintorientert arbeidshverdag. Spesielt når vi jobber med digitale løsninger. Parskriving er alle tre på en gang.

Hvorfor startet jeg med denne parskrivingen?

Det startet på slutten av 90-tallet da jeg jobbet som journalist. Jeg gjorde gjerne de siste redigeringsrundene sammen med kollega eller redaktøren. Vi skrev og redigerte sammen. Denne runden perfeksjonerte en historie som hadde potensial. To stykker sikret rett og slett høyere kvalitet.

10 år senere, i 2009, jobbet jeg som innholdsrådgiver i et stort redesignprosjekt for nettstedet til Telenor. Jeg hadde noen år tidligere hørt om et konsept utviklerne kalte parprogrammering og innså raskt at det egentlig var akkurat det samme jeg hadde gjort som journalist. I stedet for å kurse 20 personer i Telenor, kunne de etter et par skriveøkter med meg og mine kolleger lære av hverandre. Det var en suksess. Jeg fulgte opp med denne bloggartikkelen i 2011: Hvorfor parskriving sikrer gode webtekster.

Hvordan spredte teknikken seg til utlandet?

Eks-kollega Bjørn Bergslien, som også brukte teknikken, skrev en artikkel i UX Booth i 2012: Write better content working in pairs. Dette var den første som introduserte teknikken til det internasjonale UX-miljøet. Bjørn fulgte opp med workshopper på internasjonale konferanser. Kollega Audun Rundberg og Bjørn holdt blant annet workshop i parskriving på Confab, som regnes som den mest prestisjetunge innholdskonferansen.

Hvem er fanebærerne for parskriving i utlandet?

Sarah Richards som driver selskapet Content Design i London er kanskje den fremste ambassadøren. Sarah har bakgrunn fra gov.uk og skrev et kapittel i boken sin, Content design fra 2017, om “Pair writing”. Gov.uk har blogget mye om parskriving og hvordan de har dratt nytte av teknikken. UX-guru Gerry McGovern har arrangert seminar om “Pair writing” i samarbeid med oss i Netlife. Også Jonathan Kahn fra Together London, som har skrevet og snakket mye innholdsstrategi, var tidlig ute med artikler om teknikken.

Les mer om parskriving

Du kan også lese mer om parskriving i boken “Skriv godt, bli forstått” som jeg har skrevet med Christine Calvert.

Interessert i mer om dette? Ta kontakt med Ove eller Anja for en hyggelig prat!

Har du fått med deg disse?